زمان تقریبی برای مطالعه این مقاله: ۶ دقیقه
گفتیم استفاده از ابزار شخصیتشناسی MBTI همیشه هم دید همهجانبهای در مورد خصوصیات و ویژگیهای تیپهای شخصیتی به ما نمیدهد. در این قسمت و در ادامه مقاله قبلی مجموعه «تیپ از زاویهای دیگر»، میخواهیم باورهای نادرست دیگری را در مورد تیپ ISFJ بررسی کنیم.
باور نادرست شماره ۲
ISFJها فاقد خلاقیت و قوه تخیل هستند
این عقیدهٔ اشتباه از آن جا ناشی میشود که ISFJها افرادی هستند که به ثبات قدم، وفاداری و حفظ آیینها و آداب و رسوم اهمیت زیادی میدهند.
سختکوشی و دقت ISFJها در انجام وظایفشان بینظیر است. بنابراین بعید نیست در اغلب موارد حجم زیادی از کارها و مسئولیتها روی دوش این تیپ قرار بگیرد.
این تیپ معمولاً حامی و یاور نزدیکان و اطرافیان خود است. نمونهٔ این رفتار را در مادری که تا دیروقت برای مرتب کردن منزل بعد از مهمانی بیدار میماند، یا پدری که برای تأمین احتیاجات و نیازهای فرزندان و همسرش تلاش میکند و یا کارمندی که جور همکارانش را میکشد تا هر کس وظیفهاش را به درستی انجام دهد میتوانیم ببینیم.
این ویژگیها در سازمانها و جوامعی که بافت سنتیتری دارند بیشتر مورد پسند است. منظور ما از سنتی این است که قوانین و شرح وظایف مشخص است. تقسیم وظایف به درستی انجام شده و روال و سلسلهمراتب سازمانی یا اجتماعی محترم شمرده میشود. مثل سازمانهای با ساختار سنتی (و نه الزاماً قدیمی و از رده خارج!)
در مقابل سنتی (با این مفهومی که توضیح دادیم) جوامع و سازمانهای کارآفرینی امروزی وجود دارند که لزوماً ویژگیهای ISFJها با مدلهای کاری استارتاپی که در این سازمانها حاکم است همخوانی ندارد. منظور ما از مدلِ کاریِ استارتاپی، نبود ساختار سازمانی سنتی، نبودن سلسله مراتب سازمانی و نداشتن ساعات کاری منسجم و ثابت است.
در نتیجه در چنین دنیایی، سختکوشی، مداومت و کارمند نمونه بودن ظاهراً برچسبهایی مثل «خستهکننده» و «بدون خلاقیت» دریافت میکند.
ویژگیهای ISFJها در محیطی که همه چیز سرعت بیشتری دارد و گاهی قواعد و چارچوبها به سرعت تغییر میکند، به شکل دیگری تعبیر میشود.
در حالی که این دیدگاه منصفانه نیست و در صورتی که چنین نظری در مورد این تیپ داشته باشیم، در واقع قدر آنها را ندانستهایم و خودمان را از نقاط قوتی که این تیپ میتواند (در سازمان، رابطه، جامعه و …) به همراه داشته باشد محروم کردهایم.
ISFJها افرادی بسیار خلاق هستند و عوامل زیادی وجود دارد که میتواند الهامبخش این تیپ شود و خلاقیت آنها را برانگیخته کند. آنها به شکل استادانهای خلاقیتشان را صرف برقراری روابط همدلانه استفاده میکنند و درک فوقالعادهای از نیازهای اطرافیان دارند.
احتمالاً اگر خلاقیت ISFJها در این زمینه بیشتر معطوف به خودشان بود (نه دیگران) ما آنها را افراد خلاقتری میدانستیم!
ISFJها برای سوخترسانی به موتور خلاقیتشان به دو عامل نیاز دارند: پشتکار و صبوری. دنیای درونی پربار و حافظه قوی این تیپ دو نقطه قوتی است که باعث میشود ISFJها با استفاده از تجارب قبلی که کسب کردهاند، مسیر آیندهشان را روشن کنند.
این یعنی خلاقیتی عملگرا و اثربخش. استفاده از تجربههای قبلی برای شکل دادن به اتفاقات آینده. در نتیجه این هم نوعی از خلاقیت است که نباید آن را نادیده بگیریم و تعریف خودمان را از خلاقیت محدود کنیم.
باور نادرست شماره ۳
ISFJها مورد استثمار قرار میگیرند
ISFJها به دلیل مسئولیتپذیریشان مورد استثمار و سوءاستفاده دیگران قرار میگیرند بنابراین فرصت نمیکنند به نیازهای خودشان رسیدگی کنند.
این هم نوعی استریو تایپ و باور نادرست اما رایج در مورد ISFJهاست. یک نمونه بارز برای رد چنین باوری رزا پارکس (فعال و مدافع حقوق سیاهپوستان- ISFJ) است که حاضر نشد در اتوبوس صندلی خودش را به یک سفیدپوست بدهد.
او با این کارش قوانین رایج آن روزگار را نقض کرد و کاری خلاف قانون و قاعده رایج انجام داد اما حاضر نشد بر سر عقیده و باورش سازش کند حتی اگر هزینه اجتماعی بالایی برای باورش بپردازد. پس اینکه ما فکر میکنیم لزوماً ISFJها مورد سوءاستفاده دیگران قرار میگیرند و نمیتوانند حرفشان را به زبان بیاورند، باوری نادرست و اشتباه است. این مسئله به تیپ شخصیتی برنمیگردد.
ISFJ بودن مساوی با داشتن رفتار منفعل و پذیرنده نیست. این درست است که ISFJها افرادی متواضع، متین و بسیار خصوصی هستند و چندان علاقهای به جلب توجه دیگران ندارند. آنها بسیار متوجه و مراقب احساسات دیگران هستند و گاهی اوقات برای اینکه صلح و تفاهم گروه را حفظ کنند اشتباهات دیگران را نادیده میگیرند.
اما این موارد اصلاً به معنی این نیست که ISFJها افرادی منفعل هستند! بله برعکس، زمانی که نیاز باشد، این تیپ روی دیدگاههایش ایستادگی میکند و حتی برای آنها میجنگد.
همان طور که در مثال رزا پارکس اشاره کردیم، این طور نیست که این تیپ مطیع بی چون و چرای قوانین و چارچوبها باشد و بر سر نیازها و خواستههای خودش سازش کند. اتفاقا ISFJها به دلیل تسلط فوقالعادهای که روی جزئيات و حقایق دارند خیلی خوب میتوانند دیگران را متوجه نواقص، کمبودها و بیعدالتیهای احساسی و عاطفی کنند.
در قسمت بعدی باورهای نادرست دیگری را در مورد تیپ ISFJ بررسی خواهیم کرد. فراموش نکنید ما در این تحلیلها از مدل شخصیت شناسی MBTI استفاده میکنیم.
محصولات مرتبط
دسترسی آسان به مجموعه مقالات «درسنامه تیپشناسی»:
تیپهای شخصیتی: مقاله اول- باورهای نادرست در مورد ISFJها
تیپهای شخصیتی: مقاله دوم- خلاقیت در ISFJها چطور نمود پیدا میکند؟
تیپهای شخصیتی: مقاله سوم- آیا ISFJها زود احساساتی میشوند؟
تیپهای شخصیتی: مقاله چهارم- پرورش عملگرایی در تیپهای درونگرای شهودی (IN) (قسمت اول)
تیپهای شخصیتی: مقاله پنجم- راهکارهایی برای پرورش عملگرایی در تیپهای IN (قسمت دوم)
تیپهای شخصیتی: مقاله ششم- رفتار تکانشی چیست و چه ارتباطی به تیپ شخصیتی دارد؟ (قسمت اول)
تیپهای شخصیتی: مقاله هفتم- تیپ شخصیتی ENFP و راهکارهایی برای کنترل رفتار تکانشی (قسمت دوم)
تیپهای شخصیتی: مقاله هشتم- چهار عامل ایجاد کنندهٔ استرس در INFJها و روشهای مقابله با آنها
تیپهای شخصیتی: مقاله نهم- INFJها چطور باید جزئیات را مدیریت کنند؟
تیپهای شخصیتی: مقاله دهم- مدیریت اختلاف در روابط برای تیپ شخصیتی INFJ
تیپهای شخصیتی: مقاله یازدهم- چه موقع INTPها باعث تعجب دیگران میشوند؟ (قسمت اول)
تیپهای شخصیتی: مقاله دوازدهم- تیپ شخصیتی INTP و رفتار منفعل-پرخاشگر (قسمت دوم)
تیپهای شخصیتی: مقاله سیزدهم- چگونه INFJها میتوانند رابطهٔ عاطفی سالمی را تجربه کنند؟
تیپهای شخصیتی: مقاله چهاردهم- خطرات آرمانگرایی INFJها در رابطه عاطفی
تیپهای شخصیتی: مقاله پانزدهم- ENTP و ENFP چطور باید غول اهمالکاری را شکست دهند؟ (قسمت اول)
تیپهای شخصیتی: مقاله شانزدهم- تقویت مدیریت زمان برای تیپهای ENFP و ENTP (قسمت دوم)
تیپهای شخصیتی: مقاله هفدهم- راز شاد و موفق زیستن INFP چیست؟
تیپهای شخصیتی: مقاله هجدهم- چطور یک INTJ باید رابطهٔ عاطفی را به نقطه قوت تبدیل کند؟
تیپهای شخصیتی: مقاله نوزدهم- بیش از اندازه کمک کزدن به دیگران چه خطراتی برای ESFJها دارد؟
تیپهای شخصیتی: مقاله بیستم- INFPها چطور میتوانند زندگی موفقی داشته باشند؟
تیپهای شخصیتی: مقاله بیست و یکم- اشتباهات INTJها در رابطهٔ عاطفی
تیپهای شخصیتی: مقاله بیست و دوم- چطور یک ESFJ میتواند در کمکرسانی به دیگران حد و مرز بگذارد؟
تیپهای شخصیتی: مقاله بیست و سوم- تلهای که یک INFP ممکن است در آن گرفتار شود: انتظار بهترین لحظه!
تیپهای شخصیتی: مقاله بیست و چهارم- ویژگیهای رابطه عاطفی سالم برای تیپ شخصیتی INTJ
تیپهای شخصیتی: مقاله بیست و پنجم- چهار سبک مختلف کارآفرینی بر اساس تیپ شخصیتی (قسمت اول)
تیپهای شخصیتی: مقاله بیست و ششم- چهار تیپ شخصیتی کارآفرین (قسمت دوم)
تیپهای شخصیتی: مقاله بیست و هفتم- نکاتی در مورد پرورش مهارت همدلی برای تیپهای ESTJ و ISTJ
تیپهای شخصیتی: مقاله بیست و هشتم- ESFJها چطور بفهمند دارند بیش از اندازه به کسی کمک میکنند؟
تیپهای شخصیتی: مقاله بیست و نهم- راهکارهایی برای پرورش همدلی در تیپهای برونگرا و حسی (ES)