مطالب پیشنهادی:

شخصیت شناسی mbtiزمان تقریبی برای مطالعه این مقاله: ۵ دقیقه

تا به حال سعی کرده‌ایم در مقالات مختلف به بحث کاربردهای شخصیت‌ شناسی MBTI در رابطه عاطفی بپردازیم و این مسئله را از ابعاد و جنبه‌های مختلف بررسی کنیم.

در یکی از مقالات پیشین به تعریف مفهوم سازگاری پرداختیم و گفتیم شاید عاملی مهم‌تر از تیپ شخصیتی افراد در یک رابطه، همین بحث سازگاری دو طرفه باشد.

در این مقاله هم به ارائه نتایج برخی از پژوهش‌های انجام شده پرداختیم و در ادامه مسئله تفاوت تیپ شخصیتی زوجین در رابطه عاطفی را بررسی کردیم.

اما در همان مقاله هم گفتیم که رضایت از رابطه عاطفی تابع پارامترهای مختلفی است و همه چیز محدود به «تیپ شخصیتی» نمی‌شود.

در واقع لازم است باز هم به اهمیت این موضوع تأکید کنیم که چیزی که بیش از تأثیر تیپ شخصیتی در رابطه عاطفی اهمیت دارد سازگاری دو طرفه، شباهت نسبی در علاقه‌مندی‌ها و توانایی دو طرف برای درک و پذیرش تفاوت‌های یکدیگر است و MBTI در این میان یک ابزار تحلیلی کاربردی است که به ما کمک می‌کند مسئله را از زاویه‌ای دیگر نگاه کنیم.

در این مقاله می‌خواهیم به بخش دیگری از این مقوله بپردازیم و به طور اختصاصی در مورد تأثیر تیپ شخصیتی دو طرف در ازدواج صحبت کنیم.

تشابه یا تفاوت؟

اولین پرسشی که توسط بسیاری از کاربران مطرح می‌شود این است که در یک رابطه عاطفی آیا بهتر است تیپ افراد مشابه هم باشد یا با هم تفاوت داشته باشد. اجازه بدهید این گونه به این پرسش پاسخ دهیم که متفاوت بودن تیپ شخصیتی دو طرف، در مواردی باعث می‌شود دو طرف یکدیگر را کامل کنند و نقاط ضعف یکدیگر را پوشش دهند و این البته برای رشد رابطه خوب است.

اما واضح است که این مکمل شدن بدون هزینه به دست نمی‌آید. پرسش اصلی این است که آیا ما حاضریم هزینه این مکمل بودن را بپردازیم؟

از طرفی متفاوت بودن تیپ شخصیتی در مواردی نیز منجر به شکل گرفتن تعارض و چالش‌هایی بالقوه بین دو طرف می‌شود.

اگر فکر می‌کنید رابطه یک مرد پر هیجان برون‌گرا با یک خانم درون‌گرا که به کار نویسندگی مشغول است، هیچ چالش و تعارضی نخواهد داشت احتمالاً خیلی خوش‌بین هستید. اگر چه روی دیگر سکه این است که این دو نفر در بسیاری از موارد می‌توانند مکمل یکدیگر باشند.

اما کلید این مکمل بودن این است که آماده باشیم هزینه این تفاوت را بدهیم و تفاوت شخصیتی طرف مقابل را بپذیریم و یکی از بهترین راهکارها برای افزایش سازگاری، این است که اطلاعات بیشتر و دقیق‌تری در مورد تیپ شخصیتی یکدیگر به دست آوریم.

[box type=”tip” radius= ]هر چقدر اطلاعات و آگاهی ما از تفاوت‌ها و شخصیت یکدیگر بیشتر شود، بهتر می‌توانیم تصمیم بگیریم که آیا مایل به پرداخت هزینه تفاوت تیپ شخصیتی‌مان با دیگری هستیم یا خیر.

حالا بیایید ببینیم متفاوت بودن ترجیحات شخصیتی MBTI می‌تواند باعث چه مشکلات و چالش‌های بالقوه‌ای شود. یعنی مثلاً رابطه یک فرد شهودی با شریک عاطفی حسی‌اش چه زنگ خطرهایی را برای ما به صدا در ‌می‌آورد که باید به آن‌ توجه کرد.

برای هضم راحت‌تر مسئله یک مثال موردی و فرضی در مورد دو نفر که تازه رابطه‌شان را آغاز کرده‌اند را بررسی می‌کنیم. داریوش یک کمدین با تیپ شخصیتی ESFP و شیرین یک نویسنده رمان‌های تخیلی با تیپ شخصیتی INFJ است.

بیایید ببینیم MBTI رابطه این دو نفر را چگونه تحلیل می‌کند:

برون‌گرایی و درون‌گرایی:

ترجیح کسب انرژی در مورد داریوش و شیرین زمانی می‌تواند منجر به چالش و اختلاف نظر شود که یکی از آن‌ها دوست دارد عمده زمانش را بیرون از خانه و در کنار دوستان جدید و آشنایان قبلی بگذراند اما دیگری دوست دارد اغلب در خانه بماند و روی نوشته‌ها و پروژه‌های خودش کار کند و تمایل چندانی به گسترده‌تر کردن ارتباطات اجتماعی‌اش ندارد.

حالا یک راه حل این است که داریوش بدون شیرین بیرون برود و به ارتباطات اجتماعی‌اش برسد که در این صورت هر دوی آن‌ها با نوعی احساس نارضایتی مواجه خواهند شد چون فکر می‌کنند برای دیگری مهم نبوده‌اند و حمایتی از هم دریافت نکرده‌اند.

حسی و شهودی:

داریوش واقع‌گراست و به جزئیات زندگی توجه می‌کند و خیلی سریع متوجه ایرادات منزل مثل قبض‌های پرداخت نشده، چکه کردن لوله‌های دستشویی و خراب بودن شوفاژها می‌شود اما شیرین نگاهی کلان به مسائل و موضوعات دارد.

داریوش معتقد است شیرین به امور منزل بی‌توجه است و حواسش به این جزئیات مهم نیست درحالی‌که شیرین داریوش را به سخت‌گیری بی‌مورد و توجه به موضوعات کم‌اهمیت متهم می‌کند.

فکری و احساسی:

در مثال ما هر دو نفر ترجیح احساسی (F) دارند که به این معنی است که به راحتی می‌توانند با یکدیگر همدلی کنند و خودشان را جای دیگری بگذارند. از این جهت ترجیح F، اگر منجر به سازگاری بیشتر شود، نقش کلیدی و کمک‌کننده در ازدواج این دو نفر دارد.

فکری‌ها (T) موقع بروز مشکل و بحران به دنبال راهکار و حل مسئله هستند درحالی‌که احساسی‌ها (F) لزوماً در قدم اول به دنبال شنیدن راهکار نیستند بلکه برای آن‌ها مهم دریافت توجه و شنیده شدن توسط طرف مقابل است.

ساختارگرا و انعطاف‌پذیر:

شیرین یک ساختارگراست به این معنی که نظم زمانی و سازمان‌دهی را دوست دارد. به همین دلیل به عنوان یک نویسندهٔ خود-اشتغال می‌تواند موفق باشد. چون لازم نیست کسی از بیرون به او نظم و برنامه‌ریزی بدهد و خودش می‌تواند برای خودش برنامه‌ریزی کند و البته به آن عمل کند و متعهد بماند.

شیرین خیلی سریع خرید می‌کند. می‌داند چه می‌خواهد و باید آن را از کجا تهیه کند، زود تصمیم می‌گیرد چه چیزی بخرد و به سرعت خریدش را انجام می‌دهد.

اما داریوش یک انعطاف‌پذیر است، یعنی قبل از این که تصمیم قطعی در مورد موضوعی بگیرد باید خیلی خوب در مورد آن فکر کند و اطلاعات مختلف را در مورد آن به دست بیاورد به طوری که خرید کردن او از نظر زمانی تقریباً دو برابر شیرین طول می‌کشد.

از نظر شیرین داریوش خیلی کند و بی تصمیم است، از نظر داریوش شیرین عجول و بی‌حوصله است.

در قسمت بعدی این موضوع را بیشتر ادامه خواهیم داد و در مورد درک و سازگاری دو طرفه بیشتر خواهیم گفت.


کدام درس به درد من می‌خورد؟


دوره حضوری مرتبط: کارگاه شخصیت‌شناسی به شیوه MBTI


پیشنهاد می‌کنیم این مجموعه مقالات را با ترتیب زیر مطالعه کنید:

MBTI و سازگاری در رابطه عاطفی

تیپ شخصیتی و رضایت از رابطه عاطفی

رابطه عاطفی و MBTI: شباهت تیپ بهتر است یا تفاوت؟

تاثیر تیپ شخصیتی MBTI در ازدواج

تیپ‌های شخصیتی چطور ابراز علاقه می‌کنند؟


 

[ تیپ‌شناسی نوین ]

گروه تیپ‌شناسی نوین (تایپ‌شناسی) به سرپرستی آرسام هورداد به ارائه آموزش‌های نوین خودشناسی و توسعه فردی می‌پردازد

مطالب مرتبط

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۷ دیدگاه

  • نگار گفت:

    سلام وقت خوش
    من تیپ شخصیتیم INFP هست که مدتیه با یک آقا با تیپ شخصیتی ESTP آشنا شدم.در سایتی خوندم که این رابطه جز بهنرین و ماندگارترین روابط هست با اینکه تفاوتهای خیلی زیادی داریم اما فوق العاده برام جذابه و دقیقا در مدت یکسالی با ایشون اشنا شدم فوق العاده در مسیر زندگیم پیشرفت کردم و نقاط ضعفم براحتی برطرف میشه(با اینک قبلا هیچ اطلاعی از وجود رابطه همزاد نداشتم)میخواستم بدونم ایا اطلاعاتی که در مورد ماندگاری این رابطه خوندم درسته یا خیر؟تفاوتهامون ممکنه مشکلی بوجود بیاره ممنون از سایت خوبتون

  • آیدا گفت:

    آیدا
    با عرض سلام و خدا قوت
    آقای ارسام امکانش هست بفرماید برای شناخت سریع تر طرف مقابل در ازدواج کدام دوره را دقیقا شرکت کنیم ؟و چگونگی ثبت نام وزمان آن را محبت بفرمایید

    • آرسام هورداد گفت:

      سلام آیدای گرامی،
      برای شناخت تیپ شخصیتی طرف مقابل (شخصیت خوانی) می‌توانید در کارگاه MBTI شرکت کنید. دوره بعدی اواسط اردیبهشت ماه خواهد بود که از طریق کانال تلگرام و سایت تایپ‌شناسی اطلاع‌رسانی خواهد شد.
      به طور اختصاصی اگر دغدغه ازدواج و انتخاب درست دارید (غیر از بحث شخصیت‌شناسی) بسته‌های غیرحضوری ازدواج دکتر شیری را پیشنهاد می‌کنم که در سایت خانه توانگری می‌توانید تهیه بفرمایید.
      موفق باشید

  • حامد گفت:

    سلام.من برای ازدواج خیلی مصمم هستم که از طریق علمی و منطقی کیس مناسبم رو پیدا کنم تا بتونم بهترین انتخاب رو کرده باشم.ایا مرکزی هست که از افراد مجرد تست mbti بگیره و اونا رو دسته بندی کنه و افراد مناسب رو به هم معرفی کنه؟
    تیپ شخصیتی من طبق آزمون سایت istj هستش

    • آرسام هورداد گفت:

      سلام حامد گرامی،
      خوشحالم که در این مسیر قرار گرفته‌اید و امیدوارم به زودی خبرهای خوشحال‌کننده‌ای از شما بشنویم.
      در خصوص پرسشتان، نه من مرکزی نمی‌شناسم که افراد را بر اساس تیپ شخصیتی به یکدیگر معرفی کند. حقیقتش را بخواهید اگر هم می‌شناختم به هیچ وجه توصیه نمی‌کردم از خدمات این مرکز استفاده کنید! به این دلیل که اول از همه باید از قابلیت اطمینان (Reliability) تست اون مرکز مطمئن بشیم، فرایند شناخت و تعیین دقیق تیپ شخصیتی کاری نیست که به تنهایی از عهده تست MBTI بربیاد و تست در این مسیر صرفا یک قدم اولیه است. لازمه که کاربر به صورت دقیق با ترجیحات شخصیتی‌اش آشنا بشه و این طبیعتا فقط با یک تست میسر و مقدور نیست.
      ضمن اینکه دسته‌بندی کردن آدم‌ها چه در پروسه استخدام چه انتخاب شریک عاطفی بر اساس تیپ شخصیتی و بعد مشخص کردن این مسیر بدون در نظر گرفتن سایر پارامترها ممکنه با خطای زیادی همراه باشه. پیشنهاد می‌کنم در این خصوص این مقالات را مطالعه کنید: ( مقاله اول، مقاله دوم) استدلال‌های این دو مقاله در مورد رابطه عاطفی هم قابل استناد و تعمیم است.
      فراموش نکنید که MBTI یک ابزار «تشخیصی» نیست بلکه یک ابزار «تحلیلی» است. یعنی با یادگیری MBTI من باید بتونم اونقدری به تحلیل مجهز بشم که بتونم مزیت‌ها و معایب انتخاب‌های پیشِ روی خودم را تحلیل کنم و برآوردی از تصمیم و حرکت بعدی خودم داشته باشم.

      امیدوارم به زودی همین جا خبرهای خوبی از شما بشنویم
      موفق باشید

  • انار کریمی گفت:

    سلام وقت شما بخیر . من یک سوال داشتم. شما در مورد اهمیت تیپ های شخصیتی در ازدواج مطالبی رو ذکر کردید. با توجه به این گفته ها وقتی یک فرد تیپ شخصیتی ENTJ داره و یک رهبر بسیار قدرتمنده و طالب اینه که با افراد بسیار با اعتماد به نفس و خودمختار رابطه داشته باشه، کدوم یک از تپی های شخصی می تونند در ازدواج با این فرد رابطه موفق تری داشته باشند. آیا زن یا مرد بودن ربطی به این تیپ های شخصیتی داره

    • تیپ‌شناسی نوین گفت:

      سلام به شما دوست گرامی

      روابط بین تیپ‌های شخصیتی قابل تحلیل است، اما لزوماً نمی‌توان گفت کدام تیپ‌ها با هم رابطه موفق‌تری خواهند داشت، چون در یک رابطه، غیر از عامل تیپ شخصیتی، عوامل دیگری هم در کیفیت رابطه تأثیرگذارند و باید آن‌ها را هم بررسی نمود.
      کاری که به کمک تیپ‌شناسی و به طور مشخص MBTI می‌توانیم انجام دهیم تحلیل رابطه بین تیپ‌ها و مشخص کردن نقاط بالقوه ریسک و نقاط بالقوه رشد در رابطه است.
      در راستای همین توضیحات شاید گوش دادن به این فایل صوتی کمک‌کننده باشد:
      https://goo.gl/3sVkdf

      پیروز باشید