مطالب پیشنهادی:

تفاوت بین INTJ و INTP

INTP در مقابل INTJ:

چگونه این دو تیپ را از هم تفکیک کنیم؟

از آن جایی که هر دوی آن‌ها هیچ سرنخی مبنی بر چگونگیِ نحوه‌ی کنترلِ روابط اجتماعی‌شان و یا ایجاد برخوردهای عاشقانه ندارند، معمولاً به عنوان ربات‌های بی احساس یا برنامه‌ریزان منطقی شناخته می‌شوند. INTJها وINTPها یکی از سخت‌ترین زوج‌ها (و مغزها) هستند و از آن جایی که هر دو فکری شهودی‌اند (NT)، بسیار رایج است که به جای یکدیگر اشتباه گرفته شوند.

براساس برداشت اول، از آن‌جایی که هر دو می‌توانند در بیرون یک‌سان ظاهر شوند، ممکن است تفکیکشان بسیار مشکل باشد: گوشه‌گیر، مرموز و انسانی که به راحتی تحت تاثیر قدرت قرار نمی‌گیرد. هم‌چنین آن‌ها بسیار باهوش هستند و می‌توانند یک عضوِ ایده‌آل برای هر گروه باشند.

ممکن است به راحتی تصور کنید که انعطاف‌پذیر بودن یا ساختارگرایی مربوط به مسائلی همچون داشتن یا نداشتن یک میزِ شلوغ و کثیف است. اما به همین سادگی‌ها هم نیست و هنگامی که شما دقیقاً روی یک مرز بین مقیاس ساختارگرایی و انعطاف‌پذیری می‌ایستید، اوضاع حتی گیج کننده‌تر نیز می‌شود.

به همین دلیل جهت تفکیکِ این دو تیپ، آگاهی از کارکردهای شناختی، مفید است. چه باور کنید چه نه،  INTJها و INTPها هیچ کارکرد مشترکی ندارند! چهار کارکردِ هر کدام از این دو تیپ، در ذیل آمده است:

INTJ:

  • شهودی درون‌ریزی شده (Ni)
  • فکری برون‌ریزی شده (Te)
  • احساسی درون‌ریزی شده (Fi)
  • حسی برون‌ریزی شده (Se)

INTP:

  • فکری درون‌ریزی شده (Ti)
  • شهودی برون‌ریزی شده (Ne)
  • حسی درون‌ریزی شده (Si)
  • احساسی برون‌ریزی شده (Fe)

برای فهم دقیق‌تر این موضوع، در این‌جا به هفت تفاوت ظریف اما کلیدی بین این دو نوع تیپِ کاملا مشابه اشاره می‌شود:

۱) کارآمدی در مقابل اکتشاف

علاوه بر کارآمدی ممکن است بهره‌وری نیز شعار رسمیINTJ ها باشد. کارکردِ کمکیِ آن‌ها، فکریِ برون‌ریزی شده ‌(Te)، معطوف به دنیای بیرون است و آن‌ها می‌توانند کارها را با دستور کارِ مخصوص به خود پیش ببرند. آن‌ها -بدون شک- در پشت هر مهارتِ جدیدی که به دست می‌آورند دلیل مشخصی دارند تا تصویر و چشم اندازِ بزرگ‌تری برای آینده‌شان ترسیم کنند. دو کلمه‌ی با کفایت و محاسبه‌گر کاملاً در موردِ آن‌ها صدق می‌کند. می‌توانید شرط ببندید که کوچک‌ترین کارها را نیز با احتیاط انجام می‌دهند.

در مقابل، کارکردِ کمکیِ INTPها، Ne یا همان شهودِ برون‌ریزی شده است، که تماماً در رابطه با خلقِ ایده‌های جدید و اکتشاف می‌باشد. این به معنای بازی کردن با ایده‌های مختلف و حتی ایفای نقشِ وکیل مدافع شیطان است!

این‌که آن‌ها را در حالِ موشکافی و تحقیق روی یک فرضیه ذهنی برای توضیح دلیل یک موضوع و فرضیه‌های احتمالی درباره آن بیابیم، بسیار معمول است. چه کسی می‌گوید که این خیلی دور از ذهن است؟ برای آن‌ها هرچه توجهشان را جلب کند، ارزش دقت و وارسی بیشتر را دارد.

۲) توجه به تصمیماتِ کوچک در مقابل هرچه‌پیش‌آید خوش‌آید

آیا شما وقتی‌که با یک گروه از دوستان بیرون می‌روید، در مورد اینکه چه جاهایی را بگردید یا کجا غذا بخورید، از قبل فکر کرده‌اید و نظراتِ محکمی دارید؟ یا به عبارتِ «هرچه پیش آید، خوش آید» متوسل می‌شوید؟ INTJها قطعاً تصمیمِ مشخص‌تری در مورد آنچه می‌خواهند، اتخاذ می‌کنند. در حالی‌که INTPها ممکن است یک آهنگ شاد بگذارند و هر چه به دلشان افتاد را انتخاب کنند.

۳) تحت استرس شدید: افراط در مقابل فوران‌های عاطفی

استرس شدید، کارکردهای‌ میانی را رد کرده و باعث فعال شدنِ آخرین کارکردِ شناختی می‌شود. که برایINTJها، همان کارکردِ حسیِ برون‌ریزی شده (Se) است. وابستگی به این کارکرد، به شکلِ انواع فرار، مشاهده می‌شود: پرخوری و نوشیدن افراطی، دیدن تصاویر و فیلم‌های غیراخلاقی یا حاوی خشونت و یا دنبال کردنِ بی‌وقفه‌ی سریال‌های تلویزیونی.

در مقابل، INTP‌ها به خاطر کارکردِ احساسیِ برون‌ریزی شده (Fe)‌، به شکل بی‌سابقه‌ای احساساتی خواهند شد. که این احساسات به شکلِ بدخلقی و خشمِ ناگهانی، واگویه‌های بلند مدت، و روابطِ جنسیِ ناشیانه (به علتِ هیجاناتِ بسیار شدید) خود را نشان می‌دهد.

۴)تمرکز بیشتر در مقابل علاقه‌مندی‌های گسترده

این مورد را می‌توان در سلیقه‌ی موسیقیاییِ افراد نیز مشاهده کرد، چرا که INTJها به طور کلی به یک یا دو ژانر مشخص علاقه‌مند خواهند شد. آن‌ها همچنین ترجیح می‌دهند در یک زمانِ مشخص، به یک «آلبومِ کامل» از یک خواننده گوش فرا دهند و اغلب طرفدارِ تعدادِ کمی از هنرمندان منتخب هستند. این قضیه در کتاب‌هایی که می‌خوانند، فیلم‌هایی که می‌بینند و برنامه‌هایشان نیز صادق است و باعث می‌شود که آن‌ها واقعاً متخصصانی بسیار آگاه در زمینه‌ی تخصصیِ خود باشند.

از طرفِ دیگر، INTP‌ها مجموعه‌ای تصادفی از تقریباً همه چیز را در اختیار شما قرار خواهند داد. این‌که در لیستِ پخشِ آن‌ها، تعدادِ بسیار زیادی از هنرمندان گمنام و زیر‌ژانر پیدا کنیم، اصلا جای تعجب ندارد. کافی است تنها یک نگاه به فهرستِ پخشِ گوشیِ موبایلِ آن‌ها بیندازید، آن‌گاه از شیر مرغ تا جان آدمیزاد در آن پیدا خواهید.

راهنمایی: اگر هر زمان خواستید که یک ویدیوی مسخره -به هر دلیلی- تماشا کنید، از INTP‌ها بپرسید، احتمالاً آن‌ها یک گاوصندوق پر از این چیزها دارند.

۵) توجه و مراقبت مخفیانه در مقابل لودگی

وقتی بالاخره کسی موفق می‌شود که به آن پوسته‌ی بی‌نهایت سرد نفوذ کند، یک قلب گرم و پاک پیدا می‌کند. (هیس! فقط همین الان!). این امر برای هر دو طرف صادق است. با این حال، این دو تیپ، این گرما را کمی متفاوت از هم نشان می‌دهند. ‌INTJها عمیقاً به کسانی که دوستشان دارند، اهمیت می‌دهند و در چنین شرایطی تقریباً شبیه به یکINFJ  می‌شوند.

در عین حال، ‌INTP‌ها تبدیل به یک انسانِ فوقِ خوش‌گذران می‌شوند و شبیه به برخیESFP ها، ممکن است تحتِ تاثیرِ مشروباتِ الکلی و گروهی از دوستانشان قرار بگیرند. این دگرخود یا جنبه‌ی دیگر شخصیت، می‌تواند کاملاً ترسناک باشد و آن‌هایی که با این جنبه از شخصیتِ آن‌ها آشنایی ندارند، کاملا شوکه خواهند شد.

این تفاوت‌ها بسیار قابل‌توجه هستند و حتی نزدیک‌ترین اعضای خانواده آن‌ها ممکن است بعد از مشاهده چنین تغییراتی، کاملاً گیج و شگفت‌زده شوند.

۶) اعمال تغییر در مقابل طغیانگریِ انفعالی

اگر مشکلی وجود داشته باشد، INTJها فوراً دست ‌به کار و وارد میدان می‌شوند تا مشکل را برطرف سازند. گزینه‌های احتمالی- مزایا و معایب- را ارزیابی کرده و تصمیم می‌گیرند. هیچ آشفتگی و جارو جنجالی هم در کار نیست. آن‌ها هدفمند و موفقیت محور هستند و سخت کار می‌کنند تا به استانداردهای فوق‌العاده بالای خود دست یابند.

در عین حال، INTP‌ها این مشکل را آن‌قدر بسط و گسترش خواهند داد تا زمانی‌که دوباره به جایی برگردندکه مشکل از آن‌جا شروع شده بود و از طریق روش طوفان ذهنی و تفکر بیش از حد راجع به مسئله، تعداد زیادی راه و روش برای حل مشکل پیدا می‌کنند. آن‌ها در سیستم MBTI به شورشیانِ ساکت معروف هستند و راهِ خود برای هموار کردن مسیرِ موفقیت پیدا خواهند کرد.

۷) تفکرات پیش‌رونده در مقابل پاره شدن رشته‌ی افکار

گفتگو با INTJها پیش‌رونده است. حول یک ایده‌ی اصلی می‌چرخد، و اغلب با یک نتیجه‌گیریِ محکم خاتمه می‌یابد که به نقطه‌ی اصلیِ ابتدایی پیوند می‌خورد. این اتفاق به علتِ کارکردِ غالبِ آن‌ها، شهودی درون‌ریزی‌ شده (Ni) رخ می‌دهد. سخنرانیِ آن‌ها مختصر و شفاف است و به طور منطقی جریان دارد. آن‌ها به خاطر موهبتِ قدرتِ نفوذِ کلام، به عنوان رهبر و یک شخص تاثیرگذار، بسیار عالی عمل می‌کنند- چه از طریق فنون ادبیِ ایهام، مجاز و استعاره چه با تصویرسازی.

INTPها می‌توانند پشت سر هم حرف بزنند و چیزهایی را که در وهله‌ی اول صحبت می‌کردند، فراموش کنند. بحث در مورد متافیزیک می‌تواند به سمت معنای زندگی کشیده شود- که ممکن است به طبیعت انسان جهش کند- و به سیاست ختم شود. اگر این مکالمه مثلِ یک سفر جاده‌ای باشد، سفری است که نه مقصدی خواهد داشت و نه حتی توقف و مکثی. بیان نه چندان شیوا (که برای مبهم حرف زدن یک امتیاز ویژه تلقی می‌شود) شاهد روشنی است مبنی بر این‌که با یک INTP طرف هستید.

در یک مکالمه بین دو تیپ، INTJ ممکن است بپرسد: «نظر شما چیست؟» و INTP در پاسخ بگوید: «هیچی. ما فقط داریم صحبت می‌کنیم.» که با احترام باید بگویم، این نشان‌دهنده‌ی تفاوت بین دو کارکردِ کمکی آن‌ها، یعنی کارکردِ فکریِ برون‌ریزی شده و کارکردِ شهودیِ برون‌ریزی شده آن‌ها است.

یک راه دیگر برای تایید تفاوت‌ها این است که ساختارگراها به‌ظاهر فقط در سطح سازمان‌دهی شده‌اند اما دنیای درونی آن‌ها چیزی بیشتر از یک آشفته‌بازار است، در حالی‌که انعطاف‌پذیرها به نظر می‌رسد که دستِ کمی از یک آشفتگی نیستند، اما حقیقتاً روش (بسیار موثری) برای کنترل جنون درونی خود دارند.

جمع‌بندی

نمودِ بیرونیِ INTP وINTJها به طرزِ عجیب وغریبی شبیه به یکدیگر است، اما تفکر و فرآیند استدلال آن‌ها دیگر متفاوت‌تر از این نمی‌تواند باشد. این دو تیپ، دوستان و شرکای عالی را در جرم و جنایت می‌سازند، با پتانسیلی که حتی می‌توانند وضعیت موجود را زیر و رو کنند. کار کردن این دو در کنار هم و رسیدن به سازش احتمالاً نتیجه بهتری می‌دهد تا رقابت و بگومگو بر سر این‌که کدام‌یک بهترند.


دوره حضوری مرتبط: کارگاه شخصیت‌شناسی به شیوه MBTI


منبع: truity.com


ترجمه: مهسا اختیاری- عضو دپارتمان تولید محتوا و دانش‌آموخته دوره MBTI تایپ‌شناسی

مهسا درباره خودش این‌طور می‌گوید:

مهسا اختیاری هستم. یک دهه هفتادی! دانشجوی کارشناسی ارشد یکی از رشته‌های مهندسی و شدیداً علاقه‌مند به نویسندگی و فیلمنامه‌نویسی. یکی از بزرگترین آرزوهایم نیز دریافت سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه فیلم است…!


دیدگاه و نظری درباره این مقاله اگر دارید، آن‌را زیر همین پست و در قسمت کامنت‌ها بنویسید.


[ آرسام هورداد ]

مدرس و پژوهشگر شخصیت‌شناسی و چیرگی | چیرگی یعنی خودِ منحصربه‌فردت را پیدا کنی و آن را به بهترین شکل به عالم عرضه نمایی

مطالب مرتبط

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۲۰ دیدگاه

  • همون م گفت:

    ایکاش میتونستن دو زوج باهوش و مبتکر باشن، نه دو خلافکار

  • Mahdad گفت:

    یک راه دیگر برای تایید تفاوت‌ها این است که ساختارگراها به‌ظاهر فقط در سطح سازمان‌دهی شده‌اند اما دنیای درونی آن‌ها چیزی بیشتر از یک آشفته‌بازار است، در حالی‌که انعطاف‌پذیرها به نظر می‌رسد که دستِ کمی از یک آشفتگی نیستند، اما حقیقتاً روش (بسیار موثری) برای کنترل جنون درونی خود دارند.
    این واقعا حق بود، صد در صد ذهن همintjو هم intp انقدر شلوغه که تا مرز دیوونگی میرن همیشه، ولی فقط بعدش بستگی به این داره که یکیشون میتونن حداقل از بیرون سازماندهی کنن این افکارو، ولی اونیکی فقط همه چیو میریزه بیرون

  • سهیلا گفت:

    خیلی ممنون از مطالب خوبتون، من یک intp هستم و فکر میکنم مقاله ی شما خیلی خیلی خوب من رو توضیح داد، واقعا عالی بود

  • _m_ گفت:

    سلام خسته نباشد بین تیپ های شخصیتی intp و intjمردد هستم قبلا ک تست داده بودم intj بودم اما الان ک دوباره تست دادم intp بودم ازهر دو تیپ ویژگی هایی دارم اما از نظر کارکرد های یونگی کارکرد Te رو اصلا ندارم با این حال من intp هستم؟

    • آرسام هورداد گفت:

      سلام به شما،
      این کاملاً طبیعیه. شخصیت ما از جنبه‌های مختلف و متعددی تشکیل شده که در کنار هم هویت ما رو می‌سازند. شخصیت خودتون رو چندبعدی با پتانسیل‌های متعدد ببینید. MBTI هم برخی جنبه‌ها و ظرفیت‌های شخصیت شما رو نشون میده، نه همه‌ی اون‌ها رو.
      شاد و در حال رشد باشید

  • سوری گفت:

    سلام مجدد. از پاسخ دهی شما کاملا متشکرم. دوره شخصیت شناسی به صورت غیر حضوری هم ارائه میشه؟ چون در سایت دیدم غیر موجود بود. اگر اشکال نداره من یه سوال دیگه هم بپرسم. اینکه چطور بتونیم در رده NTها کلمات و تصاویر کلان و بعضا انتزاعی ذهنیمون رو به کلمات و جملاتی قابل درک تبدیل کنیم که طلبکار، بی احساس و بیش از اندازه صریح به نظر نیاد و با مخاطب هایی با کارکردهای مختلف یا متضاد ارتباط برقرار کنه؟ اگر هم از جنبه های بسیار متفاوت و بعضا عجیب غریب به موضوعات نگاه میکنیم و بیان میکنیم احمق به نظر نیایم و بتونیم دید سیستماتیکمون رو به انسان های دیگه نشون بدیم تا کمتر سو تفاهم پیش بیاد؟ این موضوع به مهارتهای کلامی و نوشتاری و رفتاری مرتبط میشه؟

    • آرسام هورداد گفت:

      درود فراوان
      برای دوره غیرحضوری شخصیت‌شناسی احتمالاً از اواخر تابستان دوباره ثبت نام خواهیم داشت.
      در مورد نحوه‌ی انتقال آنچه در ذهنم هست به دیگران، بخش عمده‌ای از این موضوع در ارتباطات واقعی و در عمل شکل می‌گیره و شما از روی تحلیل بازخوردهایی که از دیگران می‌گیرید (چه کلامی/ چه غیرکلامی) بهتر متوجه ظرافت‌های ارتباط برقرار کردن با انواع مختلف آدم‌ها خواهید شد و البته این هم زمان‌بره اما چالش یا مسئله‌ای هست که حل کردنش برای یه NT میتونه جذاب باشه.
      در مورد سؤال آخر، بله این موارد کاملاً مربوط به بحث مهارت‌های ارتباطی هستند.
      سبز باشید

  • سوری گفت:

    سلام آقای هورداد. سوالی دارم. بر اساس کارکردهای چهارگانه با اختلاف درصدی در حد ده-پانزده درصد intj هستم. اما از اونجایی که سعی نکردم هیچوقت تو نقش فرو برم تقریبا در طول زندگانی در تلاش بودم که بعد ادراک رو در خودم خیلی رشد بدم. ولی واقعیت اینه هر چی بیشتر میخونم متوجه میشم بازار مخلوطی از کارکردهای intp و intj هستم. مثل ارتباط و هم پوشانی اوربیتالها! اصلا دنبال اینکه یک برچسب شخصیتی به خودم بچسبونم و با اون خودم رو معرفی کنم نیستم چون همه اینها تعارفی برای کمک به شناخت هستن. اما چیزی که ذهنم رو مشغول کرده ترتیب و چگونگی این کاردکردها هست که نمیتونم واقعا بفهمم کدام تعریف کلی دقیقتری ازم رو مطرح میکنه. حتی با وجود توضیحات مقاله.

    • آرسام هورداد گفت:

      ذهنیت و نگاه شما به تیپ‌شناسی کاملاً درست و صحیحه. تبریک میگم. سعی کنید این ذهنیت رو همواره حفظ کنید.
      درباره‌ی کارکردها، در دوره شخصیت‌شناسی به طور کامل توضیح میدم.

  • Ari گفت:

    من وقتی تست میدم intp هستم ولی اینجا ۷۰-۸۰ درصد intj بودم تا intp. میتونم جفتش باشم با وجود فانکشن های متفاوت؟‌

  • محمدامین گفت:

    ترجمه متن به گونه ای بود که گویا با مترجم گوگل به فارسی برگردانده شده است

    • آرسام هورداد گفت:

      محمدامین گرامی،
      همه مقالات ترجمه‌شدهٔ سایت یک بار توسط من ویراستاری علمی می‌شوند و اگر مشکل بخصوصی در انتقال مفهوم داشته باشند، بررسی و سپس اصلاح می‌شوند. من این مقاله را بررسی کرده‌ام و مشکلی در ترجمه و همچنین گویایی و قابل درک بودن آن ندیدم. بنابراین حدس می‌زنم شاید ابهام شما به این دلیل باشد که متن پر است از اصطلاحات تخصصی تیپ‌شناسی از جمله کارکردها و … که لازم است برای درک آن‌ها از سطح مقدمات فراتر رفته و با مباحث پیشرفته‌تر تیپ‌شناسی MBTI آشنا باشیم.
      در صورتی که در قسمت خاصی از این متن نیاز به کمک و راهنمایی دارید، من با کمال میل آماده راهنمایی شما هستم.
      شاد باشید

  • علی گفت:

    سلام بنده کارکردهای یونگ رو مطالعه کردم اما هنوز در تشخیص infp و infj سردرگمم میشه یه مقاله مثل همین مقاله برای مقایسه infj و infp قرار دهید

    • آرسام هورداد گفت:

      سلام به شما علی گرامی
      در مدل MBTI، افراد IP و IJ تفاوت‌هایی با هم دارند که میتونه باعث بشه ما ترجیح چهارم (J-P) خودمون رو جابه‌جا تشخیص بدیم. یعنی ممکنه بعضی از J-Type ها به طور کامل J نباشند، و برخی از P-Typeها به طور کامل P نباشند. من این مسئله رو به طور کامل در روز دوم کارگاه مقدماتی توضیح میدم که اگر مشتاق باشید میتونید در کارگاه بعدی ما شرکت کنید.
      شاد باشید

  • Zahra گفت:

    سلام آقای هورداد خسته نباشید
    من تقریبا ۱۷سالمه و تیپ شخصیتیمintp
    مشکلی که دارم اینه که تیپ شخصیتیم بین دوستام و بین خانوادم کاملا با هم فرق داره
    بین خانوادم کاملا درونگرایانه رفتار میکنم و بین دوستام برونگرایانه بعضی وقتا احساسیم بعضی وقتا به شدت منطقی
    الان من گیج شدم
    از این که نمی تونم تیپ شخصیتی اصلیمو تشخیص بدم خیلی سردرگمم
    آیا اصلا درسته که تو این سن تستو بدم؟
    من فکر می کنم این رفتارام به خاطر اینه که تیپ شخصیتی اصلیم هنوز شکل نگرفته
    ممنون میشم راهنماییم کنید

    • آرسام هورداد گفت:

      سلام زهرای گرامی، خوشحالم که همراه من هستید.
      این درست است که «رفتار»های ما بسته به موقعیت و شرایطی که در آن هستیم (حتی نقش‌های اجتماعی و توقعات بیرونی) ممکن است متفاوت باشد اما type در نهایت ثابت است. در واقع آن‌چه شما در آن تغییر مشاهده می‌کنید «رفتار»تان است که در موقعیت‌های مختلف متفاوت است. برای شناخت دقیق‌تر type مطالعه مقالات سایت درباره تیپ‌ها و شرکت در کارگاه شخصیت‌شناسی MBTI من می‌تواند کمکتان کند.
      موفق باشید

      • Zahra گفت:

        از راهنماییتون خیلی ممنونم
        من تو این زمینه خیلی سوال دارم متاسفانه امکان شرکت تو کارگاهاتونم ندارم
        ولی بازم همین مقالات و پرسش و پاسخ هاتون تا حدودی کمک کرده
        از زحماتتون ممنون
        فقط یه سوال کارگاهاتون فقط تهران برگزار میشه؟

        • تیپ‌شناسی نوین گفت:

          تشکر از همراهی شما زهرای گرامی، بله کارگاه‌ها در تهران برگزار می‌شود، و البته در هر دوره تقریباً نیمی از شرکت‌کنندگان از خارج تهران به ما افتخار حضور می‌دهند.
          با آرزوی موفقیت برای شما

  • رامتین گفت:

    مقاله خوب و تا حد زیادی در مورد من هم (intj)صادق بود و جالبه که حجم و عمق اطلاعات از تیپ های شهودی مخصوصا درونگرا به سرعت در حال پیشرفته و آنالیز ها مقاله به مقاله دقیق تر انجام میشه .بیشتر از یک‌ساله که مطالبتون رو دنبال می‌کنم و این اولین نظری هست که ثبت می‌کنم. پیشرفت محتوایی مقالات و پادکست های شما قابل تحسینه.

  • A گفت:

    خیلی خوب بود