مطالب پیشنهادی:

تصمیم‌گیری

تصمیم‌گیری بهتر: پنج قدم ساده برای بهبود مهارت تصمیم‌گیری

زمان تقریبی برای مطالعه این مقاله: ۷ دقیقه

فرقی ندارد کارمند باشید یا کارآفرین، بیرون از منزل شاغل باشید یا خانه‌دار. در هر صورت باید توانایی رو به رو شدن با مشکلات را داشته باشید و بتوانید آن‌ها را با استفاده از راه حل‌های مناسب برطرف کنید.

هر چقدر مسئله‌ای که با آن مواجه می‌شوید سخت‌تر باشد، برای برطرف کردن آن باید تصمیمات دشوار‌تری هم اتخاذ کنید.

و اینجاست که مهارت تصمیم‌گیری اهمیت پیدا می‌کند. در این مقاله قصد داریم در مورد پنج روش که قدرت تصمیم‌گیری شما را افزایش می‌دهد صحبت کنیم.

این مقاله بازآفرینی یکی از مقالات سایت فوربس است.

 

۱. تأخیر نکنید

کارهای کوچک نیازمند تصمیمات کوچک هستند. ممکن است هر روز با کلی تصمیم کوچک مواجه شوید اما از آنجایی که چالشی برای شما ندارند به راحتی با آن‌ها مواجه می‌شوید و به سرعت آن‌ها را از لیست انجام کارهایتان خط می‌زنید.

اما وقتی نوبت به تصمیمات بزرگ و اساسی مثلاً تصمیماتی در مورد منزل یا کسب‌و‌کارمان می‌رسد ترجیح می‌دهیم از تصمیم‌گیری و رسیدن به یک نتیجه نهایی فرار کنیم.

در این مواقع اغلب اهمال‌کاری را ترجیح می‌دهیم. تصمیم‌گیری را به یک زمان ایده‌آل و مطلوبِ دیگر موکول می‌کنیم. در حالی که این صحیح نیست.

فرض کنید با یک موقعیت دشوار مواجه شده‌اید که نیاز به تصمیم‌گیری شما دارد، در این صورت بنشینید و در مورد همه گزینه‌های احتمالی فکر کنید. ببینید نقاط ضعف و قوت هر تصمیم چیست و هر کدام به چه نتیجه احتمالی منجر خواهد شد. در صورتی که تصمیم شما نتیجه ندهد گزینهٔ احتمالی و جایگزین چیست؟

مواجه شدن با تصمیم را به تأخیر نیندازید. پاک کردن صورت مسئله روش مناسبی برای حل مسئله نیست.

مثلا فرض کنید مدت‌هاست قرار است به صاحبخانه‌تان بگویید که سیستم گرمایشی منزل خراب شده است اما این کار را نمی‌کنید.

مطابق آنچه در این مرحله گفته شد، جوانب مختلف این تصمیم را بررسی کنید و در مورد آن تأخیر نکنید.

 

۲. خودتان و احساستان را از مسئله جدا کنید

تصمیم‌گیری می‌تواند تبدیل به مسئله‌ای پیچیده شود، چون ما خودمان را از نظر ذهنی و احساسی درگیر آن می‌کنیم.

وقتی نتایج یک تصمیم را بیش از اندازه شخصی می‌کنیم و به خودمان ربط می‌دهیم و احساس و حال خوب خودمان را به نتیجه آن وصل می‌کنیم، تصمیم‌گیری بسیار دشوار می‌شود.

آیا راه دیگری وجود دارد؟‌ یعنی ممکن است تصمیم‌گیری را بدون در نظر گرفتن تأثیری که روی احساس ما می‌گذارد و صرفاً بر اساس واقعیت‌های موجود انجام دهیم؟ بله!

در هر موقعیت سعی کنید یک لیست از واقعیت‌های موجود تهیه کنید و فقط به همان‌ها توجه کنید. «خودتان» را تا حد ممکن درگیر تصمیم‌ نکنید و فقط به تبعات و نتایج فکر کنید.

فرض کنید کسب‌و‌کارتان به سوددهی لازم نرسیده است، یک لیست مختصر از دلایل احتمالی می‌تواند این باشد:

  • آیا جایگاه شما به عنوان تولیدکننده در بازار تثبیت شده است؟
  • آیا قیمت‌گذاری شما مناسب است؟
  • آیا مشتریان بالقوه شما را می‌شناسند؟ تبلیغات مناسبی داشته‌اید؟
  • چه راهکارهای احتمالی برای رفع این مشکل وجود دارد؟

این می‌شود ارزیابیِ گزینه‌ها به صورت عینی و غیرشخصی. وقتی موقع تصمیم‌گیری به حقایق و فکت‌ها توجه می‌کنید به احتمال زیاد نتایجِ بهتری خلق خواهید کرد.

 

۳. از یک متخصص سوال کنید

چالشی که شما امروز با آن مواجه هستید به احتمال زیاد قبلاً هم وجود داشته است و افرادی بوده‌اند که برای حل آن تلاش کرده‌اند.

البته مسائل و مشکلات هر کس منحصر به فرد هستند و هیچگاه نمی‌توان جای کسی دیگر قرار گرفت، اما با این حال احتمال بسیار زیادی وجود دارد که شخص دیگری در جایگاه دیگری با موضوعی مشابه شما مواجه شده باشد.

بنابراین هر جا که لازم است سعی کنید متخصصان مربوط را پیدا کنید و از آن‌ها راهنمایی بخواهید.

راه حرفه‌ای این است که موقعیت را برای آن‌ها توصیف کنید، گزینه‌های احتمالی را بیان کنید و نظر خودتان را هم به آن‌ها بگویید.

وقتی شخصی از بیرون به مسئله شما نگاه می‌کند به دلیل اینکه درگیری احساسی با موضوع ندارد بهتر می‌تواند نگاه عینی و بی‌طرفانه خود را به مسئله حفظ کند.

 

۴. اطلاعاتی که در دست دارید را بررسی کنید

اگر بخواهید برای تصمیم‌گیری منتظر بهترین لحظه بمانید، شاید هیچوقت نتوانید تصمیم بگیرید. ما هیچوقت نمی‌توانیم همه اطلاعات لازم برای تصمیم‌گیری را در دسترس داشته باشیم و این طبیعی است.

اما با این حال هنوز این وظیفه شماست که به دنبال اطلاعات درست و دست اول و مرتبط با موضوع تصمیم‌گیری باشید.

اینکه صرفاً به حرف و حدیث‌های دیگران گوش دهید و بخواهید بر اساس آن تصمیم بگیرید شاید نتیجه چندان خوشایندی نداشته باشد. خودتان درستی و صحت اطلاعات را چک کنید و به دنبال اطلاعات ضروری بگردید.

بدتر از نداشتن اطلاعات این است که بر اساس اطلاعات غلط تصمیم بگیرید.

پس تا می‌توانید دنبال اطلاعات واقعی و درست بگردید و همین نکته ساده باعث می‌شود تصمیم‌گیری‌هایتان دقت بیشتری پیدا کند.

 

۵. بدترین نتیجه احتمالی را هم تصور کنید

آخرین مرحله از تصمیم‌گیری در نظر گرفتن این نکته است که اگر تصمیمتان جواب ندهد و به نتیجه دلخواه نرسد چه کار خواهید کرد و برای آن چه برنامه‌ای دارید؟

در واقع در این مرحله باید خطرات و ریسک‌های احتمالی گزینه‌ها را بررسی کنید. برای این کار کافی است یک تمرین ساده انجام دهید. ده دقیقه وقت بگذارید و بدترین سناریوی ممکن را تصور کنید. از خودتان بپرسید در انتها، بدترین نتیجه‌ای که ممکن است به دست بیاورم چیست؟

مثلاً فرض کنید که بناست یکی از کارمندانتان را اخراج کنید، فکر کنید و ببینید بدترین نتیجهٔ قابل تصور برای این تصمیم چیست؟

احتمالاً بدترین نتیجه این است که آن فرد از شما شکایت خواهد کرد یا اینکه بقیه کارمندانتان انگیزه‌شان را برای کار کردن از دست خواهند داد.

مسلماً راه‌های زیادی برای کم کردن ریسک تصمیم‌ها وجود دارد اما قدم اول این است که خودِ ریسکِ موجود در تصمیم را شناسایی کنیم.

وقتی خطرات احتمالی را بشناسید با آمادگی ذهنی و اعتماد به نفس بیشتری تصمیم‌گیری خواهید کرد.

به فرض اگر تصمیم اشتباهی گرفتید خودتان را سرزنش نکنید. در عوض موقعیت را تحلیل کنید و ببینید چرا تصمیمتان اشتباه بود؟ چه چیزی طبق محاسبات شما پیش نرفت؟‌ و در نهایت سعی کنید دیگر آن اشتباه را تکرار نکنید.

منبع: Forbes

 

مشارکت شما:‌ آیا تصمیم‌گیری برای شما دشوار است؟‌ وقتی در موقعیت تصمیم‌گیری قرار می‌گیرید، از چه راهکارها و یا روش‌هایی برای رسیدن به بهترین و مناسب‌ترین نتیجه استفاده می‌کنید؟

[ تیپ‌شناسی نوین ]

گروه تیپ‌شناسی نوین (تایپ‌شناسی) به سرپرستی آرسام هورداد به ارائه آموزش‌های نوین خودشناسی و توسعه فردی می‌پردازد

مطالب مرتبط

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *